Teismų praktika - svarbios bylos

Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus 2010 m. spalio mėn. 11 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 2S-1079-56/2010;

atsakovas nutraukdamas kredito sutartį pažeidė bendradarbiavimo ir ekonomiškumo principą, nepagrįstai, nesiderėdamas su ieškovu nutraukė kredito sutartį, netenkino ieškovo prašymų, nepateikė į juos atsakymų, bei neprisiėmė jokios rizikos dėl galimos ekonominės krizės kilimo.

Ekonomiškumo ir bendradarbiavimo principai reiškia, kad vykdydamos prievolę šalys turi viena kitai padėti vykdyti savo prievoles, sunaudojant kuo mažiau jėgų, lėšų darbo jėgos prievolės šalys vykddamos prievolę turi pasirinkti tokį jos įvykdymo būdą, kuris ekonominiu atžvilgiu yra racionaliausias.

Civilinio kodekso 6.165 straipsnis nustato, kad šalys turi teisę laisvai sudaryti sutartis ir savo nuožiūra nustatyti tarpusavio teises bei pareigas, taip pat sudaryti ir šio kodekso nenumatytas sutartis, jeigu tai neprieštarauja įstatymams.

Civilinio kodekso 6.38 straipsnyje nustatyta, kad prievolės turi būti vykdomos sąžiningai, tinkamai bei nustatytais terminais pagal įstatymų ar sutarties nurodymus, o kai tokių nurodymų nėra, – vadovaujantis protingumo kriterijais.

Teisėjų kolegija vetinimu, pirmosios instancijos teismas padarė pagrįstą išvada, jog ieškovas būdamas juridiniu asmeniu, veikiančiu nekilnojamojo turto rinkos srityje, turėjo atlikti teisingus ir protingus savo vykdomos veiklos rizikos apskaičiavimus, numatyti kokį poveikį jo ūkinei veiklai turės nekilnojamojo turto vertės ir paklausos sumažėjimas ir tik įvertinęs nurodytas aplinkybes, imtis tiek gyvenamųjų statybų projekto, tiek įsigydamas kitus žemės sklypus. Be to, ieškovas kaip verslininkas, veikiantis rinkoje ir siekiantis pelno, veikia savo rizika ir visos pasekmės susijusios tiek su pelno gavimu, tiek su verslininko patiriamais nuostoliais yra tik jo veiklos rizikos analizės bei jos įvertinimo rezultatas, todėl sutartinės atsakomybės kilimas, nagrinėjamu atveju, kredito sutarties nutraukimas prieš terminą, buvo pagrįstas.

Atsakyti

 

 

 

Tu gali naudoti šios HTML tagus

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).