apie Airiją ir Islandiją

Publikavome nuorodas į informacinius resursus lyginančius šias šalis:

www.lrytas.lt Kodėl Lietuvai verta pavydėti „bankrutavusiai“ Islandijai?

www.anarchistas.lt Airijos bankų gelbėjimo krizė

ir nors Islandiją privertė įsipareigoti

www.dienosnaujienos.lt Islandija grąžins skolą Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų klientams bet ir sąlygas Islandijos vyriausybė išsikovojo naudingas : “Išmokos bus pradėtos grąžinti nuo 2016 m. liepos ir bus mokamos iki 2046 metų.”

Šį dienraštyje “The New York Times” išspausdintą Nobelio premijos laureato Paulo Krugmano straipsnį apie Airiją verta atidžiai perskaityti ir Lietuvoje, kur nuo paprastų piliečių paskutinį kailį mielai nudirtų ne tik godūs bankininkai, bet ir energetikai.

www.lzinios.lt Valgant airius

Tačiau, atrodo, šiuo metu Islandijai sekasi geriau nei Airijai. Jos ekonominis nuosmukis nebuvo didesnis nei Airijos, darbo vietų praradimas nepaveikė taip stipriai, ir, atrodė, šalies padėtis - palankesnė atsigauti. Šiuo metu ir investuotojai Islandijos skolą laiko saugesne nei Airijos. Kaip tai įmanoma?

Dalis atsakymo slypi tame, kad Islandija leido užsienio skolintojams sumokėti už nutrūkusių nuo grandinės bankų padarytas klaidas, užuot užkrovusi tas skolas mokesčių mokėtojams. Kaip pastebi (ir pritaria!) Tarptautinis valiutos fondas, “privataus sektoriaus bankrotai lėmė išorinės skolos sumažėjimą”. Tuo metu Islandija išvengė finansinės panikos įvesdama laikiną kapitalo kontrolę, t. y. apribodama gyventojų galimybę išvežti pinigus iš šalies.

Islandijai į naudą išėjo ir tai, kad ji, skirtingai nei Airija, vis dar turi nacionalinę valiutą. Kronos devalvavimas padarė Islandijos eksportą konkurencingesnį ir suvaidino svarbų vaidmenį ribojant Islandijos nuopuolio dydį. Visa tai buvo neprieinama Airijai, kuri turi toliau skaudinti savo piliečius, nes kitaip nepavyks atkurti pasitikėjimo.

Tačiau Airija taupo jau trečius metus, o pasitikėjimas vis mažėja. Įdomu, ką dar reikia padaryti, kad šie rimti žmonės suprastų, jog gyventojų baudimas už bankininkų nuodėmes yra blogiau nei nusikaltimas - tai klaida.

Atsakyti

 

 

 

Tu gali naudoti šios HTML tagus

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).