Bitkoinai – elektroninė valiuta

www.geopolitika.lt   Bitkoinas yra virtuali decentralizuota valiutos sistema, kuri įgalina persiųsti valiutą tiesiogiai iš vieno vartotojo kitam vartotojui. Bitkoinų pradininkas yra Satoshi Nakamoto, 2009 m. sausio 3 d. virtualioje erdvėje „sugeneravęs“ pirmuosius 50 bitkoinų. Šią idėją S. Nakamoto paskelbė 2008 m., tačiau retas kuris atkreipė į tai dėmesį. Bitkoinų unikalumas yra tas, kad ši valiuta įgyja vertę iš niekur ir griauna beveik visas šiuo metu egzistuojančioms valiutoms galiojančias ekonomines normas.

Taigi, bitkoinai – tai siekis sukurti valiutos sistemą be valdžios ir centrinių bankų. Pasak S. Nakamoto, bitkoinų sistemoje niekada nebūtų infliacijos ar defliacijos, nes iki 2140 m. būtų sukurtas ribotas bitkoinų kiekis – 21 milijonas, ir ne daugiau. Šiuo metu bitkoinų infliacija siekia 7,2 proc., tačiau jie yra sukurti taip, kad per ateinančius 30 metų jų infliacija taptų nuline, jei bitkoinai įsitvirtintų pasaulyje. Taip pat vienas iš tikslų kuriant valiutą su ribotu pinigų kiekiu yra skatinimas žmones taupyti, o ne švaistyti pinigus tikintis, kad valstybė prispausdins banknotų, sukeldama infliaciją.

Atsakyti

 

 

 

Tu gali naudoti šios HTML tagus

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).