Apie spaudžiamą Vengriją ir …

Sau 16, 2012 by

Papildyta 2012-01-16:

www.respublika.lt  Signataras A.Patackas: Vengrai rodo mums kelią

www.respublika.lt  E.Vareikis: reikia sekti vengrų konstitucijos pavyzdžiu

***

Pastabus skaitytojas tikriausia atkreipė dėmesį į ES spaudos pranešimus apie tūkstantines demonstracijas Vengrijoje, … kuriose beveik nebuvo nuotraukų. BBC skelbia reportažą, kuriame, priekyje matyti demonstrantai su plakatais ir pilna gatvė žmonių, kurię įsižiūrėjus vaikštinėja įvairiomis kryptimis ir vargu ar dalyvauna mitinge. Primindami, kad vienas iš ES kaltinimų susijęs su centrinio banko nepriklausomumu siūlome perskaityti kelis straipsnius:

www.respublika.lt Vengrijos ambasadoriaus interviu “Respublikai”: Vengrija grįžo ten, iš kur varoma Lietuva

ir …

www.lrytas.lt Valdas Rutkūnas  Kur slypi tautos jėga išgyventi ir suklestėti?  Ministerijos vadovai sakė, kad negalima įvesti tautinio ugdymo, nes nėra paruošta tam mokytojų. Tiesa yra ta, kad etninės kultūros specialistus ruošė net keli universitetai. Dabar kai kurie jau uždarė studijas, nes absoliuti dauguma baigusių negavo darbo pagal specialybę.

www.iq.lt    „The Wall Street Journal“: ES ir Vengrijos santykiai blogėja  Manoma, kad EK savo veiksmus koncentruos į Vengrijos centrinio banko valdymo problemas ir teisinės sistemos pokyčius. Pagal naująjį Vengrijos įstatymą, teisėjais negali tapti vyresni nei 62 metų asmenys. Tokia nuostata pažeidžia Europos Sąjungos diskriminacijos įstatymus. Nerimą Briuseliui kelia ir naujoji centrinio banko valdymo sistema. Centrinio banko nepriklausomybė yra viena iš stojimo į Europos Sąjungą sutarties sąlygų, tad nekeista, kad tokį V. Orbano inicijuotą projektą aršiai kritikuoja Europos Komisija ir Europos centrinis bankas

Wall Street Journal‎  www.wjs.com EU Hardens Line in Hungary Fight

www.lrytas.lt Vengrija speičiama į kampą

www.politics.hu  Council of Europe commissioner says Hungarian legislation raises “serious concerns”

www.respublika.lt Vengrija nušluostė nosį ES. Kada nušluostys Lietuva? Nuo sausio 1-osios Vengrijoje įsigaliojusioje naujojoje šalies Konstitucijoje įtvirtintos pagrindinės ir svarbiausios valstybės gairės, garantuojančios tautiškumo išsaugojimą, akcentuojančios doros, moralės ir kitų krikščioniškų vertybių svarbą ir t. t.  Save gerbiančios valstybės pagrindinis įstatymas, regis, toks ir turėtų būti.  Bet Europarlamento centristai iškart ėmė klykti, neva tokia vengrų Konstitucija neatitinka Europos normų, ir vien dėl to iš Vengrijos reikėtų atimti jos teises ES! Į kolegų isteriją vengrų europarlamentarai sureagavo šaltai. Jie jaučiasi ramūs ir teisūs, nes konstituciniai pokyčiai jiems nei radikalūs, nei kam nors prieštaraujantys.

bilbo.economicoutlook.net  Hungary helps to demonstrate MMT principles

www.respublika.lt  Lietuviams iki vengrų toli  „Čia nieko naujo. Juk ir mūsų V.Tomaševskis vis aiškina, kad Lietuva pažeidinėja neva kažkokias sutartis ar tarptautinius įsipareigojimus, o nieko to nėra. Tai toks politinis žaidimas, labai patogus kai kuriems politikams“, - lyg ir pritarė vengrams, lyg ir prieštaravo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

www.lrytas.lt  Vengrija pasiruošusi pataisyti savo centrinio banko įstatymą  Centrinio banko nepriklausomo darbo užtikrinimas yra esminė sąlyga, iškelta Vengrijai, siekiančiai užbaigti derybas su ES ir TVF dėl maždaug 20 mlrd. eurų paskolos, kuri padėtų stabilizuoti pašlijusią šalies ekonomiką.

„Vengrijos vyriausybė atvira ir pasiruošusi diskutuoti… dėl bet kokių dalykų, galinčių rūpėti mūsų derybų partneriams. Mums reikia konkrečių pasiūlymų, o ne politinių pareiškimų“, - pridūrė jis.

 

Susiję straipsniai

Žymos

Pasidalinti

2 Komentarai

  1. LSVVT

    Situacija Vengrijoje labai “kaista” - vakar sulaukta atsako į ES spaudimą: išstoti iš Es ir sudeginti vėliavą: http://www.reuters.com/video/2012/01/15/hungarian-right-demands-eu-exit?videoId=228596320&videoChannel=5 Hungarian right demands EU exit (0:46) Jan 15 - Thousands of far-right activists rally against the EU in the Hungarian capital Budapest, calling for Hungary’s exit from the bloc. Rough Cut (no reporter narration).

  2. LSVVT

    Šeštadienį protestavę centro dešiniųjų vyriausybės rėmėjai parodė, kad gali pritraukti daugiau demonstrantų nei opozicija, kuri šį mėnesį buvo surengusi apie 70 tūkst. žmonių demonstraciją.
    EK perspėjo Vengriją, kad ši per mėnesį turi imtis veiksmų. Priešingu atveju EK gali skirti baudas arba kreiptis į Europos Teisingumo Teismą. Be to EK pareiškė, kad kol nebus pakeisti kritikuojami įstatymai, nebus tęsiamos derybos dėl Vengrijai reikalingos 20 milijardų eurų paskolos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).