Nuolat pildoma: ketvirta dalis apie Snorą

Lap 21, 2011 by

 

www.lrytas.lt „Snoro” indėlininkų ir kreditorių asociacijai vadovaus D.Arlauskas   Asociacijos, kuri visus nukentėjusiuosius „Snoro“ banko klientus kviečia vienyti jėgas sprendžiant klausimus, susijusius su banko restruktūrizavimu, steigėjais tapo Šarūnas Kliokys, Gražvydas Bajoras, Šarūnas Birutis, Pranas Griškevičius, Simona Heinsohn ir Danukas Arlauskas.  „Snoro“ klientams, norintiems stoti į asociaciją, teikti ir gauti informaciją, įsteigta karštoji telefono linija: 8 (5) 2496448.

Vladimiras Trukšinas :  ,,Snoro balansas nerodo to, apie ką kalba LB.  Š. m. spalio 1 d. banko turtas buvo 8,1 mlrd. Lt, o skolos ir kiti finansiniai įsipareigojimai - 7,3 mlrd. Lt. Akcininkų lėšos - 0,8 mlrd. Lt. Banko sąskaitose buvo 0,367 mlrd. Lt. (Šiais metais bankas gavo 7 mln. pelno.) Taigi ar galima teigti, kad bankas nemokus? LB pareiškė, kad balanse nurodyta 1 mlrd. Lt fiktyvaus finansinio turto. Tai abejotina suma, nes bankas yra įsigijęs šio turto iš viso už 1,9 mlrd. Lt, o per šiuos metus - tik 0,3 mlrd. Lt. Jeigu taip būtų, kaip teigia LB, vadinasi, ne vienerius metus Snoro balanse buvo rodomas fiktyvus finansinis turtas (vertybiniai popieriai). Mažai tikėtina, kad per daugkartinius inspektavimus to nepavyko pastebėti, o dabar staiga tai tapo aišku?  Jei bankas būtų bankroto būklėje, tai būtų sutrikusi jo veiklą, klientai būtų pajutę. O šito nebuvo. Banko nacionalizavimas  labai išgasdino žmones, todėl jie skubės atsiimti indėlius, ištuštinti savo sąskaitas banke. Suprantama, sutriks ir banko veikla, nes jo išduotos 4,6 mlrd. Lt paskolos staiga negrįš į banką, o indėliai greitai ištirps.”

www.lbka.lt  Valstybė perima Snoro banką    Tačiau toliau matome keletą klausimų, kuriuos norėtume užduoti:

- Jei kalbama apie banko skirstymą į gerą ir blogą, ir blogas bankas bus skelbiamas bankrutuojančiu, kas laukia tų klientų, įmonių ir fizinių asmenų, kurie bus priskirti blogų klientų grupei? Jei jie neatgaus savo lėšų, tai reikš, kad valstybė iniciavo jų nuostolių atsiradimą. Šių įmonių ar klientų nemokumas automatiškai iššauks naujus jų klientų nuostolius, ir valstybės žingsnis perimti banką tokiu atveju taps priežastimi dideliems šalies ūkio nuostoliams. Kas ruošiamasi daryti, kad nenukentėtų nekalti klientai, kurie pasitikėjo palankiomis Snoro bankui Lietuvos Banko informacijomis iki krizės?
- Ar Snoro banko veikla, kol jis bus valstybinis, galėtų tapti konkurencijos tarp bankų didinimo veiksniu? Pavyzdžiui,gyventojų ar įmonių įmokos ir mokesčiai, jei būtų apskaičiuoti savikainos verte, galėtų padėti atstatyti reikalingą mūsų rinkai teisingą kainą. Ar galėtų šis bankas tapti etiškos veiklos pavyzdžiu kitiems Respublikoje veikiantiems bankams?
- Ar parduodamam bankui pirkėjas turėtų būti ieškomas iš nedirbančių mūsų šalyje bankų, siekiant padidinti esamą konkurenciją?

www.lrytas.lt „Snorui“ užtenka turto grąžinti apdraustus indėlius, ryški kitų banko įsipareigojimų dalis bus nurašyta, valstybės paramos nereikės. Finansų ministerija nurodo, kad „Snore“ yra 4,84 mlrd. litų apdraustų indėlių. Taip pat nurodoma, kad neapdrausti banko įsipareigojimai, kurių yra apie 2,5 mlrd. litų, bus „rimtai sumažinti“. Prezentacijoje nurodoma, kad valstybės pinigų prireiks tik tokiu atveju, jei šiems indėliams padengti neužteks likusio banko turto bei indėlių draudimo fondo. Kad pagalbos prireiktų, banko realus turtas turėtų būti 5 mlrd. litais (62 proc.) mažesnis, nei nurodyta 2011-ųjų trečiojo ketvirčio banko veiklos ataskaitoje. Joje bankas nurodė turėjęs 8,14 mlrd. litų turto. Prezentacijoje pabrėžiama, kad ketvirtadienį Seimo priimti įstatymai leidžia į „gerąjį“ banką, kuris bus atskirtas nuo „Snoro“, perkelti indėlių draudimo fondo pinigus. Jų yra daugiau kaip 1,5 mlrd. litų. Taip pat pabrėžiama, kad „Snoro“ įsipareigojimai kitiems bankams nėra dideli, todėl minėtas „ryškus“ neapdraustų įsipareigojimų sumažinimas bankinei sistemai nepakenks.

www.lrytas.lt Nacionalizuoto „Snoro“ likimas bus sprendžiamas ketvirtadienį, apribojimai jo veiklai išlieka, nukentėję indėlininkai ir kreditoriai buriasi į asociaciją

www.lrytas.lt  S.Freakley: „Snoro“ vardu registruotas turtas naudotas ir privačioms banko savininkų reikmėms

www.lrytas.lt Ūkio ministras R.Žylius: „Didelius indėlius „Snore“ turėję žmonės bei įmonės nukentės, o pasitikėjimas bankais sumažės“

www.lrytas.lt „Snoro“ skolininkų atstovas D.Arlauskas: „Lietuvos verslininkai siūlosi gelbėti „Snorą“ 2011-11-21 16:23

Keli Lietuvos verslininkai, kurių įmonių lėšos yra pasilikusios nacionalizuotame banke „Snoras“, pasiūlė imtis gelbėti šį banką, pareiškė jų atstovas Danukas Arlauskas po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi.

www.lrytas.lt Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas: „Galvojome, kad „Snorui“ sunkus gripas, o pasirodo - vėžiukas“

www.alfa.lt „Snore“ įšaldytos įmonių lėšos grasina papjauti jų verslą

www.lrytas.lt „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacija siūlo išsaugoti banko veiklą

www.delfi.lt R.Baranauskas teigia grįšiantis į Lietuvą

www.vz.ltSnoro” klientų ir kreditorių asociacija siūlo bankui surasti naujų akcininkų (m.vz.lt)

www.vz.lt Valstybė po “Snoro” nacionalizacijos “praturtėjo” nekilnojamuoju turtu sostinėje (m.vz.lt)

www.respublika.lt SNORO klientai jau išsigrynino 45 mln. litų

www.delfi.lt Vilniaus savivaldybė kitąmet „Snorui“ turi sumokėti 80 mln. Lt, bet mokėti neketina

www.diena.lt Buvę „Snoro“ vadovai grįžta: N.Stancikas tegia jau buvęs apklaustas

www.diena.lt „Snoro“ turtas tirpsta, randama daugiau machinacijų

www.diena.lt Po Lietuvą išsibarsčiusių „Snoriukų“ ateitis skęsta miglose

www.ekonomika.lt „Snoro lizingas“: naujos sutartys – nuo lapkričio 24 dienos

www.delfi.lt Lietuvos bankas pataria nacionalizuoto banko “Snoras” indėlininkams neatsiimti terminuotųjų indėlių, nesulaukus sutarties pabaigos. Centrinio banko valdybos narys Audrius Misevičius teigia, kad laikinai, kol neatnaujinta banko veikla, paskolų studijoms iš “Snoro” negaus studentai.

www.delfi.lt Asociacija: neapdraustų indėlių „Snore” gali būti už 2,5 mlrd. Lt

www.delfi.lt Teisininko komentaras. Valstybė tikina, jog mūsų indėliai apdrausti, tačiau ar tikrai galime jaustis saugūs?

www.delfi.lt R.Šarkinas nesiima vertinti „Snoro“ nacionalizacijos

www.delfi.lt „Snoro“ internetinę bankininkystę sutrikdė ir su akcininkais susiję milijoniniai pervedimai

www.delfi.lt A.Kubilius: „Snoro“ situacija sudėtingesnė nei iš pradžių galvota

www.delfi.lt „Snoro” klientams sumažinta ribojimų, bet dauguma jų lieka

www.delfi.lt „Snoras“ savivaldybėms įsipareigojo suteikti paskolų už dešimtis mln. Lt

www.delfi.lt Aiškėja tikrasis galimų nuostolių dėl „Snoro” dydis

www.delfi.lt Šešėlinė banko „Snoras“ istorija

www.delfi.lt Banko „Snoras“ griūtis – nacionalinė nelaimė

www.delfi.lt Po sprendimo nacionalizuoti „Snorą“ išaugo Lietuvos kredito rizika

www.ekonomika.lt Detektyvų agentūra, kurios informacija pasinaudojo „Snoro“ administratorius?

www.lzinios.lt Kantri bankų sistema nesudrebėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).