seimas ėmėsi spręsti verslo ir bankų santykius

Seimo valdybos sprendimu sudaryta “Verslo ir bankų santykių ir verslo kreditavimo gerinimo klausimų darbo grupė”, kuri turi parengti teisės aktų pakeitimus šia tema (darbo grupės sudėtis .pdf).

LVDK pranešimas spaudai:

Pradėjo veiklą Seimo darbo grupė, kuri nagrinės verslo ir bankų santykių bei verslo kreditavimo gerinimo klausimus
http://sc.bns.lt/?item=99249&id=3&subid=43

Sritys: Ekonomika
2010-09-30 14:33

Lietuvos Respublikos Seimo valdybos sprendimu Nr. SV-S-864 šių metų rugsėjo 28 d. patvirtinta Darbo grupės verslo ir bankų santykių ir verslo kreditavimo gerinimo klausimams nagrinėti sudėtis.

Darbo grupei vadovauja Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. Jos nariais tapo Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys, Seimo nariai Algirdas Butkevičius, Petras Luomanas, Žilvinas Šilgalis, LVDK generalinis direktorius Danukas Arlauskas, LVDK nario, AB “Citadele” banko valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė, LSVV tarybos narys Saulius Žilinskas, Šiaulių PPAR prezidentas Vidmantas Japertas, Finansų, Ūkio ministerijų specialistai ir kiti asmenys. Iš viso darbo grupėje dirbs 18 asmenų. Jai pavesta iki 2011 metų kovo 11 d. parengti teisės aktų, kuriuose sprendžiami verslo ir bankų santykių ir verslo kreditavimo gerinimo klausimai, projektus.

Trečiadienį, rugsėjo 29 d., vykusiame šios grupės posėdyje, kuriame nedalyvavo nei Seimo opozicijos lyderis A. Butkevičius, nei Seimo narys Ž. Šilgalis, nei Šiaulių krašto verslui atstovaujantis V. Japertas, jau aptarti keli svarbūs klausimai ir priimti atitinkami sprendimai.

D. Arlauskas ir S. Žilinskas posėdyje iškėlė problemą, kad verslo subjektai skundžiasi, jog bankai neretai ignoruoja iš jų kreditus gavusių įmonių pateikiamus užklausimus ir į juos neatsako. Darbo grupės pirmininkui K. Glaveckui pritarus, kad šis klausimas yra labai aktualus, priimtas sprendimas, jog šią iniciatyvą iškėlusieji turi tiksliai suformuluoti, kokiame teisės akte turi būti įrašyta nuostata, kad tais atvejais, kai į banko kliento, turinčio kredito sutartis su tuo banku, kreipimąsi bankas neatsako per 30 dienų, laikoma, jog banko atsakymas yra teigiamas.

Kitas išnagrinėtas klausimas – bankų paskolų administravimo mokesčiai. Neretai bankuose paskolų administravimo mokestis pasiekia net keliasdešimt tūkstančių litų. Darbo grupė priėmė sprendimą, kad administravimo mokestis turi būti nustatomas remiantis protingumo kriterijais. Tam turi būti sukurtas mechanizmas, draudžiantis nustatyti šį mokestį didesnį nei realios su paskolos administravimu susijusios išlaidos.

Trečias klausimas susijęs su lizinguojamu turtu. Buvo aptarti iš verslo subjektų gaunami nusiskundimai, kad bankų dukterinės įmonės, parduodamos iš klientų perimtą lizinguotą turtą, užsidirba nemažą pelną, tuo tarpu verslininkas, laidavęs už lizingą savo turtu, labai nukenčia ar būna tiesiog išvaržomas.

Darbo grupės vadovas sutiko, kad būtina ieškoti būdų, kaip tokiais atvejais bankai (bankų dukterinės įmonės), pardavę turtą, pasidalintų gautu pelnu su klientu.

LVDK kviečia visus verslininkus, turinčius problemų santykiuose su bankais ar dėl verslo kreditavimo, kreiptis į jos administraciją el. paštu info@lvdk.eu, tel. 8~5 249 6448 arba adresu Algirdo g. 31, Vilniuje.

LVDK informacija

Kontaktinis (-iai) asmuo (-enys):
Jolanta Štreimikienė
Lietuvos verslo darbdavių konfederacija
Tel.: 8 5 2496448
info@lvdk.eu

1 komentaras seimas ėmėsi spręsti verslo ir bankų santykius

Atsakyti

 

 

 

Tu gali naudoti šios HTML tagus

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).