Bankai įtariami manipuliavę Libor

Rgs 26, 2013 by

www.traders.lt Amerikos Nacionalinė kredito sąjungos administracija (NCUA), kuri prižiūri šalyje veikiančias taupymo ir paskolų kasas, t.y. kredito unijas, į teismas dėl manipuliavimo Londono tarpbankine palūkanų norma Libor padavė tryliką tarptautinių bankų.

Tame sąraše yra tokie gerai žinomi bankai kaip JPMorgan Chase, Societe Generale ir Credit Suisse. Įtariamų sąraše taip pat gali atsidurti ir Barclays bei UBS bankai, kurie už dalyvavimą tarpbankinių palūkanų manipuliavimo procese bendrai jau sumokėjo dviejų milijardų dolerių vertės baudas.

Amerikos Nacionalinė kredito sąjungos administracija tryliką bankų padavė į teismą atstovaudama penkias bankrutavusias kredito unijas, kurios tvirtina, kad manipuliuojant Londono tarpbankine palūkanų norma Libor, kuri yra susijusi su daugeliu paskolų ir kitais finansiniais instrumentais, jos prarado milijonus dolerių pajamų iš palūkanų. Minėti nuostoliai galėjo prisidėti prie šių kredito unijų bankroto.

Libor palūkanos yra apskaičiuojamos kasdien, o tai daroma remiantis bankų pateikiamais duomenimis kiek jiems kainuotų pasiskolinti iš kitų bankų tam tikram laikotarpiui tam tikrą valiutą. Remiantis Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje ir keliose kitose šalyse atliekamais tyrimais, prieš krizę finansų institucijos dalyvavusios tarpbankinių palūkanų normų nustatymo procese bandė jas taip formuoti, kad jos kuo geriau paveiktų jų investicinius veiklos rezultatus. Tuo tarpu kriziniu laikotarpiu tarpbankines palūkanų normas buvo bandoma kuo labiau sumažinti, kad investuotojų akyse būtų pagerintas finansų sektoriaus patikimumas.

Tuo pačiu Amerikos Nacionalinė kredito sąjungos administracija į teismą dėl sukčiavimo parduodant bankrutavusioms kredito unijoms toksiškas su hipotekos paskolomis susijusias obligacijas padavė devynis bankus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).