LSVVT pranešimas spaudai

Gru 5, 2012 by

Norime išreikšti savo nuostabą pastarųjų dienų Lietuvos Banko (toliau – LB) veiksmais ir, siekdami konkrečios, o ne deklaratyvios veiklos ir realaus, o ne “menamo” darbo grupių kūrimo, pareiškiame:

1. Kaip mums tapo žinoma, Lietuvos Bankas, sureagavęs į rinkoje kilusį šurmulį dėl įkainių už bankinius atsiskaitymus, šiandien kviečia pasitarimą dėl bankų kainodaros. Stebina, kad, pakvietę klausimą aštriai keliančią elektroninės prekybos asociaciją, gerbiami LB atstovai prisiminė tik stambius rinkos žaidėjus vienijančias Lietuvos prekybos įmonių asociaciją, Lietuvos naftos įmonių asociaciją bei Lietuvos bankų asociaciją, o pamiršo Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo tarybą (LSVVT).

O juk būtent LSVVT vienija smulkųjį verslą, turintį didžiausią skaičių pavienių, nepriklausančių centralizuotoms sistemoms atsiskaitymo taškų. Juk LSVVT nariai dėl plėšikiškos bankų politikos ir nedidelių maržų dažniausiai priversti šalia prekystalio dėti kortelę “Atsiprašome, sumų iki 10 Lt kortele nepriimame”. Gi stambieji rinkos žaidėjai – Maxima, Rimi, Statoil, Lukoil, kurias vienijančių asociacijų LB klerkai nepamiršo pakviesti, turi pakankamai galios ir išteklių su bankais ir patys susitarti dėl tinkamų įkainių.

Keista, kai valstybė deklaruoja visomis išgalėmis skatinanti verslumą, o tuo pat metu valstybės institucija Lietuvos bankas pasitarti dėl įkainių pamiršta pakviesti smulkiuosius ir vidutinius verslininkus. Juk paprastai visi verslą pradeda būdami smulkūs!

Ne mažiau stebina ir tai, kad bankai, kviesdami žmones atsiskaityti kortelėmis, mesdami nemažus pinigus kortelinių atsiskaitymų reklamavimui, visai pamiršo… sumažinti tokių atsiskaitymų kainas.

2. Primename kad Lietuvos Bankas jau galėjo spręsti įkainių už atsiskaitymus klausimą ne deklaratyviais pasitarimais, o realia veikla. Apie tai buvo 2011 kovo mėn. Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos pranešimas, 2011 kovo mėn. Latvijos priežiūros tarnybų sprendimas nubausti Latvijos bankus “už kartelinį susitarimą dėl mokėjimo kortelių ir bankomatų komisinių mokesčių ir tarifų”, bei LSVVT 2011 m. gegužės mėn. kreipimasis į Lietuvos Banką bei Konkurencijos Tarybą, bei 2011 m. rugsėjo mėn. visuomeninė akcija “Palaikome Lietuvos bankų veiklos tyrimą”. Deja nei iš vienos institucijos nei atsakymo, nei konkrečių veiksmų nesulaukta.

3.  Išsamią ekonominę analizę, kodėl smulkusis verslas yra priverstas riboti klientų atsiskaitymus kortelėmis, kai sumoka nesiekia 10-20 Lt rasite “LSVVTkreipimasisdėlatsiskaitymogrynaisiaispinigaishttp://banku-naujienos.lt/2011/05/10/lsvvt-kreipimasis-del-atsiskaitymo-grynaisiais-pinigais/    arba    http://www.ukmin.lt/uploads/documents/img-Y29081038-0001.pd

Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo taryba

Arturas Mackevičius

Pirmininko pavaduotojas

tel. Nr. 8 699 17788,

el. p.    kontrastas@yahoo.com

Susiję straipsniai

Žymos

Pasidalinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).