Gera žinia: Seimo Audito komiteto sprendimas dėl Lietuvos Banko įstatymo

Spa 21, 2011 by

www.lrs.lt  Papildomai atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos bankas nagrinės tiek fizinių, tiek juridinių asmenų skundus dėl galimų įstatymų pažeidimų ir nustatęs pažeidimo atvejus taikys atitinkamas poveikio priemones. Taigi, bet kuris juridinis asmuo, manydamas, kad bankas ar kita finansų įstaiga nesilaiko įstatymų, galės kreiptis į Lietuvos banką.

pilnas tekstas:

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO AUD ITO komitetas    PAPILDOMO KOMITETO I Š V A D O S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS LIETUVOS BANKO ĮSTATYMO 3, 6, 8, 11, 12, 41, 51, 52 STRAIPSNIŲ, SEPTINTOJO SKIRSNIO IR ĮSTATYMO PRIEDO PAKEITIMO IR PAPILDYMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO SEPTINTUOJU1 SKIRSNIU IR 1 PRIEDU ĮSTATYMO PROJEKTO (XIP-3474)     2011 m. spalio 19 d. Nr. 122   Vilnius

3. Piliečių, asociacijų, politinių partijų ir kitų suinteresuotų asmenų pasiūlymai:

Pasiūlymo teikėjas, data:

Smulkiojo ir vidutinio verslo taryba 2011-09-30Nr. G-2011-9787

Pasiūlymo turinys:

Įtraukti nuostatą, suteikiančią Lietuvos bankui galimybę prižiūrėti Smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) ir šalyje veikiančių komercinių bankų ir kitų finansinių institucijų santykius.

Komiteto nuomonė: Nepritarti

Argumentai, pagrindžiantys nuomonę:

   Siūlome nepritarti Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pasiūlymui, kad Lietuvos bankas nagrinėtų ne tik vartotojų – fizinių asmenų – ginčus, bet taip pat ir juridinių asmenų ginčus, dėl šių priežasčių:
·        Ginčų ne teisme nagrinėjimo sistema yra sukurta siekiant apsaugoti vartotojų, kaip silpnesniųjų sutarties šalių, teisių ir interesų apsaugą. Lietuvos tesisės aktuose vartotojas apibrėžiamas kaip įsigyjantis paslaugas asmeniniams ar šeimos poreikiams. Pažymėtina, kad ES teisės aktai visais atvejais, nepriklausomai nuo reguliuojamos srities, vartotoju laiko tik fizinį asmenį (Europos Komisijos rekomendacijos dėl neteisminio ginčų nagrinėjimo 98/257/EK ir 2001/310/EK).
·        Siekiant objektyviai ir išsamiai išnagrinėti ginčus, kiltų įrodymų rinkimo bei vertinimo problematika, Lietuvos bankas pagal teisės aktus negalėtų remtis liudininkų parodymais bei dalimi kitų Civilinio proceso kodekso nurodytų įrodinėjimo priemonių. Todėl išsamiausiai visos ginčo aplinkybės gali būti išnagrinėtos tik teismine tvarka.
·        Toks ginčų nagrinėjimo mechanizmas pareikalautų papildų didelių finansinių ir žmogiškųjų resursų. Išplėtus ginčų nagrinėjimo funkciją bent jau mikro įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 10 darbuotojų, potencialių pareiškėjų ratas išsiplėstų 140 tūkst. subjektų (75% visų ekonomiškai aktyvių asmenų).
Papildomai atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos bankas nagrinės tiek fizinių, tiek juridinių asmenų skundus dėl galimų įstatymų pažeidimų ir nustatęs pažeidimo atvejus taikys atitinkamas poveikio priemones. Taigi, bet kuris juridinis asmuo, manydamas, kad bankas ar kita finansų įstaiga nesilaiko įstatymų, galės kreiptis į Lietuvos banką.

pilnas dokumentas internete : http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=409171&p_query=&p_tr2=

pilnas dokumentas word formate : http://banku-naujienos.lt/wp-content/uploads/2011/10/LRS_audito_komit_isvad20111019_nr122.doc

 

 

Susiję straipsniai

Žymos

Pasidalinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).