Dėl grynųjų pinigų apyvartos ribojimo planų

Spa 18, 2011 by

Laukiame Jūsų komentarų ir pasiūlymų

www.lrs.lt  Vyriausybei pritarus,  Seime jau įregistruoti galimi Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimai. Kol  įsisuks svarstymo aparatas - galima siūlyti pataisas ir argumentuotą kritiką šiame straipsnyje planuojamoms teisės normoms:

„1042 straipsnis. Nurodymas mokesčių mokėtojui atsiskaityti negrynaisiais pinigais

1. Mokesčių administratorius, siekdamas užtikrinti galimos paslėpti atsiskaitant grynaisiais pinigais mokestinės prievolės įvykdymą,  turi teisę duoti nurodymą mokesčių mokėtojui laikinai (iki vienų metų) su juridiniais ir ūkinę komercinę veikla vykdančiais fiziniais asmenimis atsiskaityti (išmokėti arba gauti pinigus) tik negrynaisiais pinigais (toliau šiame straipsnyje – nurodymas atsiskaityti negrynaisiais pinigais).

2. Nurodymas atsiskaityti negrynaisiais pinigais gali būti duodamas, jeigu mokesčių mokėtojas arba mokesčių mokėtojo – juridinio asmens – vadovas įstatymų nustatyta tvarka buvo pripažintas kaltu arba jam buvo paskirta administracinė nuobauda dėl apgaulingo ar aplaidaus apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo, nelegalaus darbo, darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimo, buhalterinės piniginių lėšų apskaitos taisyklių pažeidimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo ir jis turi neišnykusį ir nepanaikintą teistumą arba nuo tos dienos, kai pasibaigia administracinės nuobaudos vykdymas, nėra praėję daugiau kaip vieni metai.

3. Nurodymas atsiskaityti negrynaisiais pinigais taip pat gali būti duodamas, jeigu patikrinimo, ar teisingai apskaičiuotas ir sumokėtas mokestis, metu, taip pat pavedimo dėl specialisto išvados teikimo vykdymo  metu nustatoma mokesčių įstatymų pažeidimų ir yra pagrįsta rizika, kad mokesčių mokėtojas, atsiskaitydamas grynaisiais pinigais, gali slėpti pajamas ar kitaip vengti mokėti mokesčius.

4. Tuo atveju, jei nurodymo atsiskaityti negrynaisiais pinigais neįmanoma įvykdyti dėl objektyvių priežasčių, mokesčių mokėtojas  nedelsdamas privalo apie tai informuoti mokesčių administratorių, nurodyti konkrečius atsiskaitymus grynaisiais pinigais ir pateikti to pagrindimo įrodymus.“

Susiję straipsniai

Žymos

Pasidalinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).