“Latviškas” bankrotas pavyko

Spa 10, 2011 by

www.lzinios.lt  Nesulaukęs, kol Lietuvoje bus priimtas Fizinių asmenų bankroto įstatymas, lietuvis Gytis Januška pirmasis juo pasinaudojo Latvijoje.

Apie 14 mln. litų skolų dėl žlugusio nekilnojamojo turto verslo turintis G. Januška LŽ sakė dabar sulaukiantis vidutiniškai po 5 skambučius per savaitę ir nemokamai konsultuojantis lietuvius, kaip fiziniam asmeniui bankrutuoti Latvijoje. Vyras taip išgarsėjo tapęs pirmuoju bankrutavusiu lietuviu kaimynų valstybėje.

“Pagrindinė tokios galimybės sąlyga - pusę metų mokėti mokesčius Latvijoje, ten dirbant samdomą darbą arba vykdant individualią veiklą. Taip pat reikalinga ir gyvenamosios vietos registracija Latvijoje, tačiau tam nebūtina turėti nuosavą būstą. Trečia sąlyga - turėti ne mažiau kaip 20 tūkst. litų skolos ir neturėti teistumo”, - iš karto dalykiškai dėsto pirmasis fizinį bankrotą pasiskelbęs lietuvis.

Pasinaudojo latvio patirtimi

Nuo 2008 metų Latvijoje internetinės prekybos bendrovėje dirbančiam lietuviui mintis pasiskelbti bankrutavusiu šioje šalyje kilo pernai lapkritį, Latvijoje įsigaliojus naujai Fizinių asmenų bankroto įstatymo redakcijai. Konsultuodamasis su Latvijoje vadinamu žmogumi-bankrotu Janiu Aboliniu, kuris yra pirmasis latvis, sėkmingai pasinaudojęs šio įstatymo suteiktomis galimybėmis, G. Januška pastebėjo, kad ir jis pats atitinka šio įstatymo sąlygas - ir skolų turi “pakankamai”, ir mokesčius Latvijai moka.

Lietuvio bankroto byla Latvijoje buvo išnagrinėta per 4 dienas, bankrotas jam iškeltas birželio 12-ąją. Taip pat buvo paskirtas bankroto administratorius, kuris pardavinės G. Januškos turtą pagal Lietuvos įstatymus. Pardavus turtą, atsižvelgiant į tai, kaip bus atsiskaityta su kreditoriais, vyrui bus nustatytas kompensacijos nuo jo gaunamų pajamų dydis, kurį tam tikrą laiką jis turės mokėti savo kreditoriams. “Kiekvieną mėnesį mokėsiu maždaug 30 proc. gaunamų pajamų, bet ne mažiau kaip po 300 litų. Šią kompensaciją turėsiu mokėti daugiausia 3,5 metų”, - skaičiuoja G. Januška. Jis tikisi, kad prabėgus teismo nustatytiems keleriems metams atsikratys buvusios nepakeliamos skolų kupros ir viską galės pradėti lyg iš naujo.

Advokatų profesinės bendrijos “Euroteisės biuras” partneris Darius Sauliūnas mano, kad sprendimo nebus taip greitai - Lietuvos apeliacinis teismas greičiausiai šią bylą stabdys ir kreipsis į Europos Teisingumo Teismą (ETT), nes tai yra pirmas toks atvejis. “Mes, teisininkai, prognozuojame, kad ETT leis pripažinti Lietuvos teismui Latvijos teismo sprendimą, nes Europos Sąjungoje (ES) fizinio asmens bankrotas yra visiškai įprastas dalykas”, - sako jis.

***

www.lzinios.lt   Lietuvoje jau yra pirmasis vadinamasis žmogus-bankrotas. Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino, kad Latvijoje paskelbtas fizinio asmens (lietuvio) bankrotas teisiškai galioja visose Europos Sąjungos šalyse. Taip parodytas bankroto kelias ir kitiems lietuviams.


2 Komentarai

  1. zydrunas

    Kaip galeciau pradeti sia bankroto procedura, nes mane irgi spaudzia skolos mazdaug apie 1 mln lt?

  2. LSVVT

    Jeigu turite verslo UK ar Latvijoje, arba planuojate ten gyventi bent 1,5 metus - tada galima toliau vystyti šią temą. Deja, seimo Ekonomikos komitetas atidėjo Lietuvos fizinių asmenų bankroto įstatymo suderinimą ir pateikimą 2012 sausio mėnesiui ir todėl realiai šis įstatymas gali būti priimtas anksčiausiai tik 2012 m. seimo pavasario sesijoje. Net jei fizinių asmenų bankroto įstatymo priėmimas nusikeltų 2012 m. rudens sesijai vis tik siūlytume sulaukti lietuviško įstatymo, nes taip bus daug pigiau ir Jums aiškiau.
    Su projektu galite susipažinti: http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=395279&p_query=&p_tr2= Pastabas galite pateikti mums arba Jus atstovaujančiam seimo nariui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).