LSVVT konferencijos „Bankų vaidmuo krizėje ir verslo – bankų santykių ateitis“ nutarimas

Lap 9, 2010 by

2010-10-09 Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos (LSVVT) atvirame posėdyje – konferencijoje „Bankų vaidmuo krizėje ir verslo – bankų santykių ateitis“ pasiūlytas konferencijos nutarimo projektas:

1. Kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl nepriklausomo krizės priežasčių tyrimo atlikimo;

2. Kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl verslo finansavimo ombudsmeno institucijos sukūrimo;

3. Kreiptis į Nacionalinio susitarimo partnerius ir pareikalauti kad verslo finansavimo klausimai būtų įtraukti į 2011 m. Nacionalinio susitarimo tikslus;

4. Remiantis Europos Parlamento „Rekomendacijos dėl priemonių ir iniciatyvų, kurių reikia imtis“ ir patvirtinant 2010-06-23 Seime surengtos konferencijos „Verslo ir bankų santykiai. Verslo kreditavimo gerinimas“ rezoliucija išsireikalauti, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė sukurtų ir finansuotų darbo grupės veiklą, kurios tiklas būtų ne tik padėti SVV suformuoti būtinus pasikeitimus teisinėje sistemoje esamoms problemoms sureguliuoti, bet ir teisiškai suderinti visą įstatyminę bazę įgyvendinant strategiją, kuri užtikrintų tvarios ilgalaikio finansavimo sistemos susikūrimą Lietuvoje;

5. Reikalauti kad Lietuvos Banko valdyboje bent vienas narys atstovautų verslo interesus;

6. Kreiptis į teisininkų bendruomenę ir SVV atstovus prašant pagalbos rengiant įstatymų projektus.

Pagal konferencijos dalyvių pasiūlymus ir papildymus, nutarimas apibendrintas ir patvirtintas  2010-12-02  LSVVT Valdybos posėdyje.

Komentarų: 1

  1. admin

    Stasio Jakeliūno pranešime buvo kalbama apie ekonominius procesus “balansų recesijos” metu. Gal būt nebuvo pakankamai aiškiai pasakyta, kas per procesai. O procesai tokie: traukiantis kredito apimtims (Lietuvoje - 22 mėn. iš eilės), mažėja kreditu tradiciškai finansuotų aktyvų (Lietuvoje - nekilnojamojo turto) kainos.

    Šios svetainės header’iui kažkada panaudojau realios banko sutarties fragmentą, kuriame sakoma, kad sumažėjus įkeisto turto vertei, bankas turi teisę nutraukti kredito sutartį (o Lietuvoje tai reiškia - užvynioti papildomas palūkanas, pareikalauti papildomų garantijų bei mokesčių už sutarties perrašymą). Tai neteisinga. Žmonės, tik pasyviai prisidėję, pasyviai dalyvavę kredito plėtros procese, staiga tampa kredito susitraukimo atpirkimo ožiais.

    Siūlau eskaluoti politinį procesą tokia linkme: verslas ir privatūs asmenys nei už kredito plėtrą, nei už susitraukimą neatsakingi, ir nuo rankų laužymo kredito susitraukimo pasekmių situacijoje turi būti apsaugoti. Šis dalykas kuo greičiausiai turėtų būti įtrauktas į teismų praktiką. Gal būt reikalingas precedentas - byla/ieškinys teisme, gal Aukščiausiame teisme. Gal būt tokiam precedentui teisingai išspręsti reikalingi ekspertų pasisakymai/liudijimai.

    Būtų prasminga pasiųsti tuo atsakomybės nustatymo klausimu LSVVT užklausą Lietuvos bankui, ir jos atsakymą (ar vengimą į ją atsakyti) tuojau pat panaudoti kaip argumentą. Jeigu atsakymas būtų demaginis, pasitelkti būtinų sprendimų priėmimui politinę valią.

    Ne verslininkai ir ne butų pirkėjai Lietuvoje sukėlė krizę.

Trackbacks/Pingbacks

  1. veiklos tikslų įvardinimo tobulinimas « Bankų naujienos - [...] surengta konferencija seime (po kurios sukurta darbo grupė seime) ir surengta konferencija Ūkio ministerijoje (po kurios surinktas ratas besidominčiu …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).