Apribotos bankų galimybės tvarkytis su vėluojančiais skolininkais

Lie 27, 2011 by

Apribotos bankų galimybės tvarkytis su vėluojančiais skolininkais

www.vz.lt Birželio viduryje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus išplėstinės septynių teisėjų kolegijos civilinėje byloje (Nr.3K-7-272/2011) priimta nutartis pažėrė naujovių, dėl kurių tikriausiai sunerimo būsto kreditų sutartis prižiūrintys bankų teisininkai.

Teismas nurodė, kad net ir tuo atveju, kai būsto kredito grąžinimas yra užtikrintas hipoteka, bankui kreipusis į teismą dėl priverstinio skolos išieškojimo iš laiku nemokančio piliečio, hipotekos teisėjas, nagrinėjantis tokį banko pareiškimą, privalo įvertinti ir kredito bei hipotekos sutarčių sąlygas, kuriomis yra grindžiamas banko pareiškimas.

Viena iš tokių sąlygų būtent ir yra kredito sutarties nuostata, leidžianti bankui vienašališkai nutraukti kredito sutartį ir pareikalauti viso įsiskolinimo padengimo iš karto tuo atveju, jei kredito gavėjas netinkamai vykdo mokėjimus pagal kredito sutartį.

Įvertindamas aukščiau nurodytą kredito sutarties sąlygą, Aukščiausiasis Teismas ją pripažino negaliojančia ir nesąžininga vartotojų atžvilgiu. Tokia pozicija buvo pasirinkta ginant vartotojų interesus.

Akivaizdu, kad bankams teks atidžiau vykdyti formalumus, susijusius su kredito sutarčių nutraukimu bei priverstiniu skolos išieškojimu iš hipoteka užtikrinto turto.

Teisininkė Simona Augėnaitė  Advokatų kontora SORAINEN

5 Komentarai

  1. Pasirodo,kad Lietuvoje dar yra likę šiek tiek padorumo ir teisingumo:)
    Ačiū!

  2. o ka daryti jei bankui paskola padenks busto paskolu draudimas?Ir busto paskolu draudimas varo is paskutinio busto nors su dukra esame 2gr.invalides?

  3. Remigiju

    o ka daryti jei bankui negaliu tinkamai moketi del darbdavio aplaidumo?Laiku nemoka arba visai nemoka algos!!!

  4. Nadežda

    Bankam reike riboti teise elgtis su klientais apgaulingai,moralinis spaudimas kas diena telefonu,laiskai ir panase,o kaip vykdyti mokejimus nes darbdavei nevygdo pasyrasito -darbo sutarties,laiku moketi atliginima.Mano vyras nuo 2010.04.01 negali isreikalauti pinigu is tryju darboveciu!!!

  5. Vladas

    Laba dienuze visiems kas dar laikosi Lietuvelej ir gyvena nuostabia viltim,kad ir Lietuvoje kada isaus Rytas…
    Labai nuosirdziai Jums pavydziu ir pats neprarandu vilties, kad geriausias isradimas pinigai, prasiskins skaidru kelia Lietuvelej
    Mano asmenine nuomuone,ne is knygu ,o is to ka teko isgyventi asmeniskai per sunkmeti bendraujant su VB SEB Lizingu,atrodo:
    -Del lizingo ,kredito ar kitos finansines paramos i pati “Patikimiausia”banka kreipiasi sazininga ukine veikla uzsiimantys pilieciai ir sazininga skaidria veikla vykdancios bendroves,-t.y.nesiruosiantys ir neplanuojantys apgauti Kreditoriu.
    -Sutrikus atsiskaitymas Kreditoriaus besalygiska teise is Skolininko issireikalauti skolintas lesas atsigrezia pries pati Kreditoriu-Banka sekanciai:
    -Bankas atima pagrindines gamybos priemones ,kurios jau buna didesne dalimi ismoketos skolininko;
    -Banko darbuotojai(deja dazniausiai neturedami tam darbui reikiamos kompetensijos) jas,tas pagrindines Skolininko jau didziaja dalimi ismoketas pagrindines priemones sandeliouja ,nuomoja,remontuoja,galiausiai pusvelciui antra karta parduoda…Kaip Niutono antras energijos tvarumo desnis sako:energija niekur be pedsaku nedingsta ir neatsiranda is niekur ,-Taip ir pinigai, jei pusvelciui parduota pagrindine priemone “ant popieriaus” tai likusi suma pagal rinkos kaina nusedo nesaziningu vykdytoju kisenese…
    -Isvada:Bankas,Lizingas,Kreditorius nebeturi nei pagrindines priemones,nei sazininga veikla uzsiimancio Skolininko(be darbo irankio skolininkas gali is savo algos atidavineti 30metu begy pagal grafika).
    Dar daugiau,Bankas nebeturi buvusio pasitikejimo,-saziningas verslininkas negali atsistebeti,kodel Bankas,Lizingas nepasinaudojo visomis CK numatytomis teisemis ir:
    -Nepareiske netiesioginio ieskinio Skolininko skolininkams,kurie uzsiiminejo nesazininga komercine ukine veikla ir pasinaudodami sunkmeciu pasiglemze Skolininko apyvartines lesas ir sutrikde atsiskaitymus su Kreditoriumi.
    -Veike isvien su nesaziningu Pardaveju ir veluojant perduoti apmoketa turta daugiau kaip keturis menesius delspinigius lengva ranka skaiciavo turto negavusiam Pirkejui…
    Bankas negali net atlikti tyrimo,nes lengviausiu keliu nuejo Jo Kreditoriaus,Banko,Lizingo darbuotojai, kurie negaletu pasiteisinti ,kad nezinojo visu CK numatytu alternatyviu priemoniu,kurios be abejones sustiprintu sazininga ukine veikla uzsiimanti Skolininkainomas ir garantuotu savalaiki Lizingo dengima pagal sutarta grafika.
    Dar daugiau,-neaiskus Kreditoriaus,Banko Darbuotoju veiksmu, daranciu tiesiogine zala Kreditoriui ir Skolininkui, Motyvai ???
    -Didziausias Daug nuostabiu projektu tarp ju ir issipildymo akcija vykdantis VB SEB Lizingas “pasisiukslino” pries sazininga skolininka ir neturi kur akiu deti.
    Taigi -nieko nuostabaus-nauja tvarka reikalinga siandien Kreditoriui, Bankui tolimesnei ukinei veiklai vykdyti.
    Jei ir isdrys kokia advokatu kontora pasinaudoti sia teise,-tai butiu darbine efektyvi reklama apie siuolaikiska pozityvu Banku poziuri i Vartotoja…
    Zingsnis i prieki,-Ar zengsim du atgal ir kaip greit???

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).