Savaitgaliui: patirtis

Lap 12, 2011 by

www.pinigukarta.lt  Andrius Užkalnis : Kuo toliau, tuo dažniau moku grynaisiais. Yra du, tarpusavyje visiškai nesusiję tai lėmę faktoriai. Pirma, mokėdamas grynaisiais, labai aiškiai supranti, kiek išleidi ir tam tikrų pirkinių absurdą. Tai sustabdo. Aš net esu kartą apie tai rašęs: jei parduotuvės Londone ar Milane, kurios parduoda rankines už tūkstantį eurų neimtų kortelių, nesu tikras, kad jos parduotų bent dešimtadalį savo prekių. Nes jeigu jums reikėtų išsitraukti iš piniginės pluoštą dvidešimtinių penkiasdešimtinių eurų ir taip jas atskaičiuoti, tai yra visiškai ne tas pats, kas pasirašyti kortelės kvitą. Tai ne mano sugalvota. Pirmą kartą apie tai išgirdau per televiziją, kai Oprah Winfrey pasakojo, kaip iš jos pavogė piniginę su visomis kortelėmis. Visos kortelės buvo užblokuotos ir ji savaitę turėjo gyventi su grynais pinigais. Ta moteriškė tikrai nestokoja pinigų, bet sakė tik tada supratusi, kiek kas kainuoja ir kokie kai kurie pasirinkimai buvo absurdiški. Taupumas nėra mano įgimta savybė, tad ją tenka savyje vis pažadinti.

Antras faktorius – vis sudėtingesni bankų algoritmai, kurie seka pinigų leidimą ir visokias netipiškas operacijas. Viskas baigiasi tuo, kad kortelės paprastai užblokuojamos, o daug keliaujant tai labai nepatogu. Nors nereikia net išvažiuot į užsienį. City bankas Anglijoje kartą man užblokavo kortelę, nes „pas jus per daug per dieną buvo operacijų“. Aš jiems paskambinau ir sakau: tai kiek per dieną galima tų operacijų? Jie man: „mes patys nežinom“. Yra algoritmas, kuris lanksčiu būdu tai nustato ir jeigu labai nukrypta nuo vidurkio – ne išleistų pinigų, o atliktų operacijų – stabdoma 24 val. Grynuosius iš bankomato galima nusiimti, bet atsiskaityti kortele negalima. Nežinau, ar skandinavų bankai, veikiantys Lietuvoje, yra tiek prisukę tą sugriežtinimą. Anglijoje turiu dvi sąskaitas – viena Barclays, kitą City banko ir žinau, kad pastarasis yra tiesiog išprotėjęs dėl šitų dalykų. Tai pradeda erzinti. Vis dažniau atsiskaitai grynaisiais ir tai pradeda patikti.

Susiję straipsniai

Žymos

Pasidalinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).