Teismų praktika - svarbios bylos

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus 2008 m. lapkričio mėn. 4 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-553/2008;

Dėl Įmonių bankroto įstatyme reglamentuotų mokėjimo terminų pasibaigimo: Pagal ĮBĮ 16 straipsnį visi bankrutuojančios įmonės skolų mokėjimo terminai laikomi pasibaigusiais nuo bankroto bylos iškėlimo dienos, kuri suprantama kaip nutarties dėl bankroto bylos iškėlimo įsiteisėjimo diena.

Dėl laidavimo sutarties pasibaigimo: Laidavimo sutartimi laiduotojas iš anksto ir besąlygiškai sutinka, kad būtų pakeičiama sutartis, kuri nustato prievolę ir jos vykdymo tvarką ir sąlygas, tai nėra pagrindo laidavimui pasibaigti, nes laiduotojas sutinka su prievolės keitimu, jo padėties pabloginimu. Teismai rėmėsi laidavimo sutartyje įtvirtinta sąlyga, kad visos kredito sutarties sąlygos būtų keičiamos be atskiro laiduotojo sutikimo ir toks keitimas neturės įtakos laiduotojo prisiimtų įsipareigojimų vykdymui.

Dėl CK normų, reglamentuojančių novaciją ir sutarčių aiškinimo taisykles, pažeidimo: Kreditavimo sutartis sukuria prievolę skolininkui grąžinti pinigus. Jeigu kredito sutartis keičiama taip, kad nesikeičia pareiga, kurios esmė – grąžinti pinigus, tai prievolės dalykas nesikeičia, ir tuo pagrindu novacijos nėra (CK 6.3 straipsnis). Paskolos rūšies pakeitimas, jeigu prievolės dalyku išliko pinigų grąžinimas, nereiškia novacijos.

Dėl procesinių palūkanų priteisimo iš laiduotojo: Pagrindas priteisti šias palūkanas yra asmeninė skolininko atsakomybė už tai, kad jis prievolės nevykdė geruoju. Neturi teisinės reikšmės, ar skolininko prievolė grąžinti priteistą sumą, kilo iš laidavimo, kaip šalutinės prievolės, kad jo, kaip laiduotojo, atsakomybė yra tokia pati kaip ir pagrindinio skolininko, nes procesinių palūkanų mokėjimas kaip civilinė atsakomybė kyla iš laiduotojo neteisėtų veiksmų – pinigų nesumokėjimo geruoju, esant jo galiojančiai prievolei grąžinti pinigus kreditoriui už kitą asmenį. Jeigu pagrindinis skolininkas negrąžina paskolos ir dėl jos priteisimo teisme pareiškiamas ieškinys už skolininką laidavusiam asmeniui, kuris irgi geruoju nevykdė savo prievolės pagal laidavimo sutartį, tai savo prievolės nevykdęs laiduotojas yra tinkamas skolininkas.

Dėl bylinėjimosi išlaidų priteisimo: Bylinėjimosi išlaidos priteisiamos, jei jos atitinka tris požymius: 1) realumą; 2) būtinumą; 3) pagrįstumą. Realumas reiškia, kad jos tikrai sumokėtos, pagrįstumas reiškia, kad išlaidų dydis atitinka protingumo reikalavimą. Būtinumas, kaip bylinėjimosi išlaidų požymis, reiškia, kad jos neišvengiamos.

Atsakyti

 

 

 

Tu gali naudoti šios HTML tagus

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).