Kai kurie faktai

Sau 29, 2010 by

Seimo Ekonomikos komitetas 2009-12-14 surengė išvažiuojamąjį posėdį Lietuvos banke, jo rezultatus aptarė 2009-12-16 posėdyje, ir be kitų dalykų konstatavo:

2. Itin sudėtinga verslo ir vartojimo kreditavimo situacija.
3. Valstybė brangiai skolinasi lėšas vidaus rinkoje, tuo sukeldama paskolų palūkanas (litais)  vidaus rinkoje

ir nusprendė pasiūlyti Vyriausybei

3. Aktyviau skolintis užsienio rinkose, siekti skolintis mažesnėmis išlaidomis ir kitomis priemonėmis mažinti skolos valstybės vardu valdymo išlaidas.

pasiūlyti Lietuvos bankui

2. Aktyviau imtis anticikliškų reguliacinių veiksmų, kad pagerėtų verslo ir gyventojų kreditavimas.
3. Imtis galimų reguliacinių priemonių VILIBOR ir EURIBOR skirtumui mažinti.
4. Numatyti ir įgyvendinti priemones, nukreiptas į lito vaidmens pinigų rinkoje didinimą.

pasiūlyti Vartotojų teisių apsaugos tarnybai

Pateikti Ekonomikos komitetui iki 2010 m. sausio 11 d. informaciją apie rinkoje pastebėtus „neadekvačius bankų veiksmus“, kuriais nepagrįstai suvaržomos skolininkų teisės.

pasiūlyti Konkurencijos tarnybai

Pateikti Ekonomikos komitetui iki  2010 m. sausio 11 d. informaciją, ar buvo 2009 m. tirti galimi bankų susitarimai dėl „suderintos“ kreditavimo politikos griežtinimo, galimo susitarimo dėl bankų pelno maržos kreditui didinimo ir kitų konkurencinės aplinkos iškraipymų.

Konkurencijos tarnyba atsakė, kad 2009-aisiais negavo nė vieno motyvuoto pareiškimo, o taip pat neturėjo pagrindo pradėti tyrimą savo iniciatyva dėl kokios nors konkurencijos įstatymus pažeidžiančios (kreditavimo ribojimo, palūkanų didinimo) bankų veiklos. Tam tikri vartotojų nusiskundimai buvo, bet jiems buvo pasiūlyta kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.
Konkurencijos tarnybos atsakymas (nelabai geros kokybės, bet įskaitomas PDF dokumentas) yra čia: konkurencijos_tarnyba_20100111.
Konkurencijos tarnybos interneto svetainėje taip pat rašoma:

Dėl finansinių įstaigų koncentracijos
2009-11-17
Pastaruoju metu Konkurencijos tarybos specialistai nuolat gauna klausimų dėl koncentracijos kontrolės reikalavimų finansinėms įstaigoms. Konkurencijos tarybos koncentracijos skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad pranešimo apie koncentraciją teikimo reikalavimai išdėstyti Lietuvos Respublikos konkurencijos įstatymo 10 straipsnyje. O šio straipsnio 5 punktas nurodo:
„Laikoma, kad koncentracija nevykdoma, kai komerciniai bankai, kitos kredito įstaigos, vertybinių popierių viešosios apyvartos tarpininkai, kolektyvinio investavimo subjektai ar juos valdančios valdymo įmonės bei draudimo įmonės įsigyja ¼ ar daugiau kitos įmonės akcijų, turėdami tikslą jas perleisti, jeigu nesinaudojama šių akcijų suteikiama balsavimo teise, ir šios akcijos perleidžiamos ne vėliau kaip per vienerius metus, ir ne vėliau kaip per vieną mėnesį po įsigijimo pateikiama informacija Konkurencijos tarybai.“

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tuo tarpu pateikė statistiką, rodančią žymų gyventojų skundų augimą 2009-aisiais. Kokybiškos ir lengvai suprantamos diagramos skelbiamos čia.
Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atsakyme vardina “neadekvačius bankų veiksmus, kuriais yra pažeidžiamos vartotojų, skolingų bankams, teisės ir ekonominiai interesai”:

  • Nebendradarbiavimas vykdant sutartis.
  • Nepagrįstas maržos didinimas.
  • Nepagrįsti mokesčiai už priminimo laiškų siuntimą.
  • Vienašališkas skolų nurašymas nuo vartotojų sąskaitų.
  • Skirtingi vartotojams ir bankams taikomi delspinigių/palūkanų skaičiavimo terminai.
  • Vienašališki palūkanų normų padidinimai.

Įskaitomas PDF dokumentas: vartotoju_teises_20100111.pdf. Verta susipažinti naudojantiems kreditines korteles - iš dokumento teksto galima suprasti, jog tiems keliems, kurie protestavo, palūkanos buvo sumažintos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentatoriams: pažymėkite varnelę, norėdami gauti sekančius šio įrašo komentarus el.paštu.
(Nekomentuojate? Galite užsisakyti komentarus el.paštu čia).